Ο Καραγκιόζης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 19ο αιώνα. Η λέξη “Καραγκιόζης” πιθανόν προέρχεται από την τουρκική λέξη “karagöz”, που σημαίνει “μαύρο μάτι”. Αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των φιγουρών του θεάτρου σκιών, που είναι συχνά μαύρες σιλουέτες με έντονα μάτια. Ο δημιουργός του Καραγκιόζη παραδοσιακά θεωρείται ο Τζανιές.

Ο Καραγκιόζης είναι ένας κωμικός χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί σε θεατρικές παραστάσεις σκιών.Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη αναπτύχθηκαν σε μια ξεχωριστή μορφή θεάτρου με τη χρήση ξύλινων φιγούρων που κινούνται πίσω από μια λευκή οθόνη. Οι “χειριστές” των φιγούρων, οι λεγόμενοι καραγκιοζοπαίκτες, είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που δίνουν φωνή και ζωή στον Καραγκιόζη και σε άλλους χαρακτήρες.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή, δημοτική και γεμάτη χιούμορ.

Ο Καραγκιόζης έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε αμέσως αγαπητός στο ελληνικό κοινό. Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη είχαν τη δυνατότητα να αντικατοπτρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα και να σχολιάζουν τα τρέχοντα γεγονότα με έναν διασκεδαστικό τρόπο.Έτσι, ο Καραγκιόζης έγινε μέσο έκφρασης και διασκέδασης για τον λαό.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο Καραγκιόζης συνέχισε να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις αλλαγές της κοινωνίας. Εκτός από τις παραδοσιακές παραστάσεις σκιών, ο Καραγκιόζης εμφανίστηκε και σε άλλες μορφές, όπως στο θέατρο μαριονέτας και την τηλεόραση. Τα θέματα που αναπτύσσονται στις παραστάσεις του Καραγκιόζη παραμένουν επίκαιρα και επικεντρώνονται σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.