Ο Καραγκιόζης είναι ο πρωταγωνιστής του Θεάτρου Σκιών, που για πολλές δεκάδες χρόνια διασκέδασε, ψυχαγώγησε και γιατί όχι, δίδαξε πράγματα, τον Νεοέλληνα ανεξαρτήτου ηλικίας.Τον πρωτογνωρίσαμε επί τουρκοκρατίας. Στην τούρκικη όμως μορφή του, που δεν είχε καμία ομοιότητα με αυτόν που ξέρουμε σήμερα.
Η αναμόρφωσή του ξεκίνησε ντροπαλά στην Ήπειρο -Ηπειρώτικος Καραγκιόζης- και ολοκληρώθηκε κύρια στην Πάτρα από τον διάσημο στην εποχή του (1890) Δημήτρη Σαρδούνη, τον επιλεγόμενο «ΜΙΜΑΡΟ».
Ο «ΜΙΜΑΡΟΣ» μετέτρεψε τις τούρκικες φιγούρες στα ελληνικά δεδομένα, αλλάζοντας τις μορφές τους και τα ονόματά τους. Επί πλέον, εισήγαγε στη σκηνή νέα πρόσωπα όπως π.χ. τον σιορ Διονύσιο και δημιούργησε νέες παραστάσεις (έργα) βασισμένα στην Ελληνική Μυθολογία, στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στην κοινωνική ζωή.
Με απαρχή τον «ΜΙΜΑΡΟ» και τους μετέπειτα συνεχιστές της τέχνης του, δημιουργήθηκε η “ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΧΟΛΗ” του Καραγκιόζη, που ακόμα και σήμερα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους κατά τόπους καραγκιοζοπαίχτες.
Στις απαρχές του 20υ αιώνα ο Καραγκιόζης κέρδισε και τους Αθηναίους.Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις και με άξιους τεχνίτες όπως Ρούλιας, Μόλλας, Χαρίδημος, Σπαθάρης, εδραιώθηκε και η ¨ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ¨.
Με πολλές παραστάσεις και σε πιο άνετους χώρους ο Καραγκιόζης κέρδισε ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων χαμηλών κυρίως τάξεων, μια και το ακριβούτσικο για το βαλάντιό τους Θέατρο πρόζας, κυριαρχούσε στις προτιμήσεις του αστικοποιημένου κομματιού.